«

»

Led 23

Nejočekávanější hry roku 2014

Obvykle na nadcházející hry nečekám a to z několika důvodů. Mám celkem velkou zásobu starších her, které stále čekají, až nadejde jejich čas a nezávislé hry zaregistuju většinou až po vydání, na základě pozitivních recenzí nebo něčího doporučení, protože jich vychází ať už přes Kickstarter nebo klasické kanály prostě moc. A velké hry? Na promo hype nevěřím, na PC většinu novinek ve slušné kvalitě nerozhýbu a na PS3 se k nim dostanu pozdě. I tak mám letos v hledáčku hned několik her.

The Binding of Isaac: Rebirth


V původní hře jsem strávil asi 120 hodin a dá se říct, že jsem ji dohrál. Na tenhle remake/upgrade čekám od první zmínky s tím, že v něm utopím několik dalších desítek hodin. Tentokrát už budu zkušený harcovník, který ví co a jak, ale i tak budou ve hře novinky, které otestuju tak, jak to bylo zamýšleno – prostě je použiju, aniž bych hledal odpověď předem na internetu. Což sice může mít drtivé následky, ale to k tomu patří. Downgrade grafiky na retro vzhled je překvapivě dle dostupných obrázků správnou volbou, stejně jako nový soundtrack. Ten sice nedělá Danny Baranowsky ale duo Ridiculon, i tak má v sobě temný nádech. Hra navíc dostane pořádný engine a ne hrozný Flash, který limitoval jak hráče, tak autory hry. Jak říká teaser ke hře: „It’s time to go back to the basement.“ Až bude známo přesné datum vydání, tak se do sklepa vrátím ještě v původní hře, abych potrénoval.

 

Hyper Light Drifter


Na Kickstarteru se objevila spousta her, u kterých jsem měl nutkání jim ty peníze dát, z poslední doby třeba Confederate Express, ale zatím jediná, která mě nakonec dokázala přimět k přispění, byla právě Hyper Light Drifter. Asi kvůli příslibu hratelnosti ve stylu Zeldy a Diabla, společně se stylizovanou pixelart grafikou, která v pohybu vypadá ještě lépe, než na obrázcích. Ze soundtracku jsem během kampaně slyšel minimum, ale i tak jsem si za něj připlatil a podle následně vydaného gameplay videa jsem udělal dobře. Pěkně podkresluje atmosféru, jako třeba v druhém Diablu a při větší akci bude, doufám, ještě impozantnější. Možná víc než hudba mě z videa zaujaly zvukové efekty. Kromě podpoření samotné hry mě těší i to, že jsem dokázal pomoct jejímu autorovi. Snad nedojde k odkladu a potkáme se v červnu po obhájení bakálářky.

 

Mew-Genics


Moc her tady teda nemám a rovnou pod dvěma je podepsán Edmund McMillen (je to sympaťák a dělá super hry), tentokrát ještě s Tommym jako Team Meat. Moc se toho o ní neví, snad jen že to bude černobílá tamagoči, Pokémon, The Sims hra, ve které se staráte o kočky. A těch bude fakt hodně a půjde je mezi sebou křížit a hrát si s geny. Doma mám jednu živou (která mi při vkládání článku sedla na klávesnici), tak tady si vyzkouším, jaké to je mít jich doma desítky. Ke hře vycházejí pravidelné týdenní updaty Caturdays, které ale moc nesleduju, protože se chci nechat překvapit při prvním hraní. Ridikulézní soundtrack stejně jako pro Rebirth dělají Ridiculon, ale tohle je úplně jiný žánr.

The Witness

Braid na mě teprve čeká, ale tahle věc vypadá zajímavě už od ohlášení. Cutscény ve hrách většinou jen otravují, takže bude příjemné si zase zahrát něco, kde skutečně hraji.

Tohle jsou ty hlavní, ke kterým se doufám dostanu po vydání. Samozřejmě bych si rád zahrál i Transistor. Hotline Miami 2 je jistota krvavé hratelnosti a hypnotizujícího soundtracku. Nedávno jsem hrál Neverhood, takže Armikrog nemůže chybět. Ghost of a Tale, tedy Skyrim s myší, zabodoval na indiegogo, kde jsem si ho málem koupil. Vzhledem k tomu, co se v posledních týdnech děje kolem Hello Games, studia vyvíjejícího No Man’s Sky, odhaduju, že to stihnou až příští rok. Paranautical Activity je zajímavá rougelike z pohledu první osoby, která se sama označuje za mix Dooma a Isaaca. Už je na steamu jako early access, ale počkám si na hotovou verzi. Apotheon z traileru vypadá jako antický a hodně stylizovaný Shank. Below je zatím ohlášeno jen na Xbox One, ale exkluzivní určitě nezůstane po celou dobu. Což mi připomíná, že tu mám ještě nedohráté Superbrothers. RIME se asi mimo PS4 nedostane, což mě mrzí.


To jsou samé malé/nezávislé hry. Kde jde třetí Zaklínač? Mimo hru, protože nemám hardware ani na dvojku. Metal Gear Solid? Předchozí čtyři díly mě nezasáhly a na ty z MSX jsem zkoušel a na ty nemám sílu a nervy. Na tuhle sérii ale dříve či později řada přijde. South Park bude sranda, ale seriál jde mimo mě. A Destiny? Bojím se, že PS3 verze bude podřadná a navíc FPS na gamepadu mi nejdou. Kromě toho ze mě odpadlo nadšení z prvního traileru. S dalšími a dalšími materiály to vypadá méně úžasně a více obyčejně. Middle-Earth: Shadow of Mordor podle fanoušků Tolkiena jde proti kánonu, ale to je mi celkem jedno. Zatím to vypadá zajímavě a pokud splní sliby, obohacující hratelnost, tak to bude překvapení roku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete použít tyto HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>