«

»

Bře 29

Komiksoví zrádci – hodně rolí, málo herců

affleck

Když bylo oznámeno, kdo si po Baleovi zahraje Batmana, tak jedním z argumentů, které měly ukazovat proč se u DC zbláznili, bylo to, co Ben Affleck předvedl v Daredevilovi. To, společně s tím, jak jsem v poslední době viděl stále více herců v různých komiksových rolích, vedlo k tomu, že jsem se podíval, kdo si koho vlastně zahrál. Víceméně jen v adaptacích superhrdinských komiksů od DC a Marvelu. Jejich odnože, Dark Horse a další vydavatele jsem do výběru nepočítal, protože v Sin City a Spirit hrála půlka Hollywoodu. Až na výjimky, pokud už dříve hrál nějakou komiksovou postavu.

evans„No to si děláte prdel? Kapitána Ameriku bude hrát ten neherec, co už dvakrát ‚hrál‘ Human Torche? Tohle prostě bude propadák. Raději měli vybrat někoho, kdo umí hrat. Třeba Ryan Gosling nebo Channing Tatum.“ Tak nějak takhle vypadaly komentáře před čtyřmi roky. Nebylo to poprvé ani naposledy, herci ve filmových Batmanech s tím mají zkušenosti. Chris Evans je jediný z tohoto seznamu, kdo si dvě z rolí alespoň jedenkrát zopakoval. Vedle Human Torche ztvárnil i Lucase Lee ve Scottu Pilgrimovi a Jensena v The Losers. Jako Steve Rogers je fajn, ale víc mu sedí méně vážné role, což jsou všechny tři ostatní. Dabing jsem nezapočítával, ale Chris namluvil Caseyho v TMNT.

reynolds

Rekordním zrádcem, pokud jste čistě o DC/Marvel filmy, je jednoznačně Ryan Reynolds. Blade: Trinity mohl brát jako takový trénink pro Wolverinův Origin, protože Hannibal King je stejně jako Deadpool postava, která nikdy nezavře pusu. Pokud vám ji teda tvůrci nezašijí. Snad se Foxové rozhoupou se sólovkou, která má podle posledních zpráv ignorovat příběh z Origins. Green Lantern ještě čeká, až mu věnuju svůj čas. Vzpomene si někdo, jak se ve filmu jmenoval Deadpool nebo jak se té postavě říkalo? Taky to končilo na -pool.

elbaJeště než byl Idris Elba Heimdallem, jediným černochem v Asgardu, tak pomáhal Nicolasi Cagoevi ve druhém Ghost Riderovi jako Moreau. To na papíře vypadalo jako fajn film. Duo Taylor – Neveldine akci umí a s ohnivým motorkářem ji mohli rozjet více než v Crancích. Bohužel spíš šlápli na brzdu. Pak se ukázal společně s Kapitánem Amerikou a dalšími, viz. níže, v The Losers jako Roque.

jones

Tommy Lee Jones měl mezi jednotlivými postavami nejdelší pauzy. Two-Face v Batman Forever v roce 1995. O dva roky později, v roce 2002 a za dalších deset let byl Agent K v trilogii Men in Black. Nakonec v roce 2011 jako plukovník Philips udělal z Johnnyho Stor… teda Stevea Rogerse Kapitána Ameriku v Prvním Avengerovi.

favreauA Daredevil ještě jednou. Než se režisér/herec Jon Favreau stal Iron Manovým pomocníkem Happym, tak pomáhal v advokátní kanceláři Matta Murdocka. Franklin Nelson má taky svoji přezdívku – Foggy. Já osobně bych raději byl Foggy. Místo na Pepper Potts (Gwyneth Paltrow) bych mohl koukat na Elektru (Jennifer Garner), aniž by o tom Matt věděl.

stephensonKdyby ve War Zone hrál Thomas Jane, tak by to byl jednoznačně ten nejlepší zfilmovaný Punisher. Ale i Ray Stevenson jako Frank Castle měl něco do sebe a hlavně to byl akčňák a ne hollywoodská dojárna. V obou Thorech jako Volstagg neměl tolik prostoru a nevím jak ostatním, ale mně nejdřív nedošlo, že je hrál stejný herec. Uvidíme, jestli si zopakuje roli Punishera v dalším filmu nebo seriálu nebo co s touhle postavou Marvel plánuje, když má teď práva zpět u sebe. Pokud by se vrátil s lebkou na triku a nadále pokračoval jako zrzavy fousáč, tak to bude poprvé, kdy jeden herec hraje dvě role z jednoho universa u jednoho studia. Což je taky důvod, proč existuje tolik zrádců. U Foxů neřeší, že tenhle herec z jejich filmu hrál jinou komiksovou postavu ve filmu od Lionsgate (dosaďte si dvě jiná filmová studia).

berryProč se dívat na Catwoman? Protože tam hraje Halle Berry. A hraje tam v koženém oblečku, který více odhaluje než halí. Pokud ale netrpíte fetišem na kůži, tak se raději podívejte, klidně znovu, na některý ze tří (za chvíli čtyř) X-Men filmů. Jako Storm jí to sluší víc, přestože je více zahalená.

foster rommijn

X-Meni jsou oblíbenou castingovou volbou. Nebo spíš je to tím, že jich je hodně a tak se pravděpodobnost obsazení do jiné role zvyšuje. Ale v Punisherovi z roku 2004 se potkali hned dva mutanti a oba se rozhodli Frankovi pomáhat, čehož pak chvíli litovali. Rebecca Romijn alias Mystique ztvárnila starostlivou sousedku Joan a Ben Foster si zahrál Spacker Davea a o dva roky později vyměnil jeho piercingy za křídla Angela v The Last Stand.

mardsen

posey

Další mutant, Cyclops tedy James Marsden, se přesunul do vesmíru DC, když v Superman Returns pracoval v Daily Bugle jak Richard White. Následovala ho i Parker Posey, dříve nesnesitelná Danica Talos v Blade: Trinity. Její Kitty Kowalski, je stejně jako Richard White a Danica Talos postava vymyšlená pro film. I samotný Superman Brandon Routh si vyzkoušel jiné komiksové role. Jednoho z expřítelů v Scottu Pilgrimovi a hlavní postavu ve filmu Dylan Dog: Dead of Night podle italského komiksu.

logueDonal Logue zjistil v roce 1998, že život upíra není jednoduchý. Hlavně když vám neustále jde po krku Blade. Tak si dal několik let pauzu a v roce 2007 se v tom lepším, ale pořád ne dobrém Ghost Riderovi vrátil jako Johnnyho pomocník Mack.

morganJedna z výjimek, kdy jsem zabrouzdal mimo vody vesmírů DC a Marvelu, je film The Losers. Ten tady byl už dvakrát a ne naposledy. Hlavní roli Claye dostal Jeffrey Dean Morgan, tedy Comedian z geniálních Watchmenů.

saldanaTeď jsou tady The Losers naposledy. Zoe Saldana, neboli „odpudivá, anorektická kofola“ (citace verbala z ČSFD), byla totiž vybrána do Guardians of the Galaxy, kde nebude kofola, ale zelená Gamora. To znamená, že všichni hlavní herci z filmu The Losers dostali jinou komiksovou roli. To je ale pech…

elliott

A je tu konec. A došlo i na Leeho Hulka z roku 2003. V něm se jako generál Ross objevil Sam Elliott, který se neproměnil v tehdy neexistujícího Red Hulka, ale plameny z něj šlehaly o pár let později. V Ghost Riderovi byl původní duch pomsty Carter Slade, teď už v důchodě. Místo ohnivé motorky se projel na plamenném oři.

Překvapivě se tahle multiplicita vyhla všem Spider-Man filmům. Asi si to v Sony pohlídali smlouvami. A zmatek může vzniknout i mimo komiksy, jak hezky ukazuje tohle video.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete použít tyto HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>