«

»

Lis 22

Jak se čte na Nook HD+

IMG_4257

Tablet jsem si koupil za jedním účelem – abych na něm četl komiksy. A přesně to jsem na něm, za ten necelý rok co jej mám, dělal nejvíce. Nemá cenu vypisovat co všechno jsem četl, ale bylo to z různých zdrojů, různé doby a různé kvality, takže poměrně reprezentativní vzorek.

Proč Nook?

Proč jsem si vybral tablet téhle u nás v podstatě neznámé značky? Kritérií při výběru bylo několik. Prvním byla uhlopříčka, kterou jsem chtěl minimálně devět palců a Nook jich má přesně devět, navíc v rozlišení vyšším, než FullHD (1920 x 1280, 265 PPI), což nemám ani na notebooku ani na televizi. Navíc má poměr stran 3:2, který je nejblíže komiksovému rozložení. Roli hrála i cena. 150 dolarů zní fajn, ale po započtení nákladů na dovoz z USA už to tak nepřekonatelná nabídka není. Po dlouhé a marné snaze vyhrát aukci na ebay jsem tablet nakonec objevil na aukru za 4500,- se vším všudy. V současné době je 16GB verze k dostání za 3900,-, navíc s 16GB kartou. Za tuhle cenu seženete možná tak čínskou nevýkonnou šunku s rozlišením 1024 x 768. IMG_4243

Navíc má super ucho, takže ho můžete nosit třeba na krku nebo na klíčích!

Co to čtení?

Vysoké rozlišení je fajn, ale abyste jej využili, tak je třeba mít i zdroj ve vyšší kvalitě. S tím už se dnes počítá, takže digitálně vydávané komiksy mají často kolem 5MP. Trochu horší to je v momentě, kdy se chcete vydat do komiksové minulosti. Naštěstí v nastavení PerfectViewer si můžete vybrat z několika filtrů, které obraz vylepší, ale na to musí být sken dostatečně kvalitní. Pokud je tmavý a má vybledlé barvy, tak si můžete vyhrát s nastavením jasu, kontrastu, sytostí barev a dalších věcí, ale oproti filtrům se to nenastaví automaticky na každou stránku.

Pokud jde o věrnost barev, tak oproti papíru je logicky černá černější a barvy jsou celkově sytější a maji teplejší nádech. Asi záleží na preferencích, ale mně osobně to vyhovuje. Celkově má Nook v porovnání s jinými displeji teplejší podání barev (no homo :D). Pokud čtu potmě, tak mám nastaven jas skoro na minimum, za denního světla zvyšuju na polovinu, pokud svítí intenzivněji, tak zhruba na 2/3. Potom už barvy ztrácí věrnost.

IMG_4258
So much detail!

Hardware a firmware

A jak je na tom Nook s výkonem? Hardware rozhodně není nejmodernější, což jde občas poznat. Hlavně tedy u náročnějších her. Při běžném používání si slabšího výkonu nevšimnete. Naopak si asi všimnete slušné výdrže baterky, která se pohybuje kolem osmi hodin při sledování videa. A ty zvládá v pohodě i ve FullHD kvalitě, pokud tedy máte přehrávač se softwareovou akcelerací. Hardware si poradí jen s menším rozlišením a datovým tokem.

Originální firmware, což byla nadstavba Androidu někde na verzi 2.3, jsem hodlal nějakou dobu testovat, abych mohl následně porovnat, ale když mi systém nedovolil nainstalovat aplikaci mimo Google Play, tak jsem hned přešel na Cyanogenmod. Nejdříve na Jelly Bean, se kterým jsem byl spokojen, ale asi po půl roce se nějakým záhadným způsobem systém neskutečně zpomalil, takže nezbývalo, než upgradovat na KitKat a nakonec jsem byl za nečekané komplikace rád. Přibyla totiž možnost skrývání panelu s tlačítky a tenhle asi centimetr navíc znamená, že při čtení mi stránka pasuje (skoro) přesně na obrazovku a nechybí mi tam kousek. A překvapivě systém běhá rychleji než na Jelly Bean.

IMG_4264 copy
Velikost ve srovnání s knížkou UKK.

Pokud tedy jako já hledáte zařízení na čtení, tak lepší za tuhle cenu pravděpodobně nenajdete. Barnes & Noble už ho teď v nabídce nemají, nahradil ho upravený Galaxy Tab, ale na aukru teď najdete 16GB verzi (dostupných je 12) za 3000. Za 16GB navíc si pak připlatíte 500, ale vhodnější je podle mě při nedostatku místa dokoupit SD kartu. S ukončením oficiálního prodeje zmizela i možnost nákupu originálního příslušenství z britského Nook obchodu, kde jsem sehnal v akci za 5 liber super kožený obal, který umožňuje postavení tabletu na šířku i na výšku. Takže můžete číst nebo se dívat na video i u jídla. Samozřejmě je možnost koupit si nějaký jinde, například na amazonu nebo ebayi, ale ty mi nepřijdou tak designově povedené. Spousta lidí na internetu píše, že se jim kazí USB kabely k tabletu a ty se teď shánějí ještě hůře, protože kabel má specifický konektor. Ale nejde o obecný problém, protože můj funguje pořád dobře (ťuk ťuk ťuk).

Pokud si Nook pořídíte, tak přeji příjemné čtení! V PerfectVieweru, jiný program ani nezkoušejte. Přidávám další fotky. První dvě jsou české UKK, další jsou originální sešity. Foceno ještě s Jelly Bean, takže dolní lišta užírá kousek stránky.

IMG_4253 IMG_4256  IMG_9232 IMG_9240 IMG_9241IMG_4261

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete použít tyto HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>