«

»

Led 24

Měsíc s Marvel Unlimited

Screenshot_2015-01-24-21-01-06

Loni u Marvelu slavili 75 let existence a při té příležitosti udělali akci na službu Marvel Unlimited. Měsíční členství vyšlo na 75 centů, tedy jeden cent za jeden rok. To byla tedy ideální možnost, jak si tohle digitálně předplatné osahat.

Dostupných je více než 15 tisíc různých komiksů. Nechybí mezi nimi ani první dobrodružství Namora a Human Torche ještě pod Timely. Přestože jsou digitálně upravené, tak jde jejich stáří vidět. U prvních čísel Spider-Mana nebo Fantastic Four už se digitalizace podařila o poznání lépe. Rozhodně v databází nejsou všechny komiksy, které kdy pod Marvelem vyšly. Co jsem třeba nenašel byly první tři řady Moon Knighta. A člověk by čekal, že při popularitě Strážců Galaxie se tam najdete jejich původní verze, nebo alespoň historická čísla, kde se objevili (Groot, Star-Lord). Smůla, musíte hledat jinde. Na druhou stranu tam najdete spoustu „obskurností“ nebo méně známých sérií. Já tam přečetl výborné NYX a navazující a trochu slabší, ale pořád dobré NYX: No Way Home. Nějak jsem se dostal i k Truth: Red, White & Black o černošském Kapitánu Amerikovi. Nově vydaná čísla se do Unlimited dostanou až půl roku po vydání, což je pochopitelné, při dnešních prodejích. Časem doplňují i starší čísla. Pokud ale chcete číst dobře známé komiksy, tak nebudete vědět, kde začít.
Screenshot_2015-01-03-10-34-46

Tohle asi ne.

Pomoct může „čtenářský klub Marvelu“, kde se každý týden objeví nové doporučení. Nebo vám aplikace doporučuje různé komiksové události s popisem, o co v nich jde a která čísla do nich patří. Stejně tak to navrhuje vybrané postavy a autory.

Takové rady jsou fajn, ale co když si chcete přečíst něco dle vlastního výběru? Máte hned několik možností. Buď si můžete vybrat podle titulu. U každého písmenka jich najdete spoustu a když mají dvě nebo více stejný název, tak podle roků nebo podtitulu určíte, kterou řadu chcete. Nebo se těšíte na chystaný seriál Daredevil a chcete si o něm přečíst? Tak si jej vyberete ze seznamu postav a vyjedou vám všechna čísla, ve kterých se objevil. Těch je celkem 371 a začít můžete klidně úplně na začátku v roce 1963. Takhle si zle vyhledat a menší postavy typu J. Jonah Jameson nebo Sharon Carter.

Screenshot_2015-01-24-20-56-23

Vybírat lze i z „eventů“, které jsou poslední léta tím nejdůležitějším u Marvelu. Jsou tam snad všechny od prvních Secret Wars až po AXIS a Original Sin. Já jsem si vybral Avengers Disassembled, kde jsem zjistil, že číst to tímto způsobem není úplně nejlepší způsob. Čísla jsou tam totiž řazena podle data vydání a ne podle příběhové posloupnosti, takže jsem si na internetu musel najít správné pořadí pro čtení.

Pokud čtete na zařízení, které je neustále připojené na internet, tak na žádné problémy nenarazíte. Já často čtu ve vlaku, kde připojen nejsem. Tudíž mi přišla vhod funkce offline čtení. Ta je ale zvláštně omezená na dvanáct stažených čísel. Nějak je ripnout stejně nejde. Pokud chcete něco číst offline, tak musíte každé číslo ručně přidat do knihovny a následně zařadit do offline knihovny. Stahování pak probíhá automaticky, ale ne vždy mi fungovalo tak, jak by mělo. Stahování mi fungovalo jen na domácí síti. Ve škole ne a ne stáhnout. Jednou jsem si dal stáhnout Secret War a po nasednutí do vlaku jsem zjistil, že první díl se nestáhl, takže jsem byl nucen číst něco jiného.

Přestože tablet si umí aplikace vypínat sám, tak na Marvel Unlimited byl krátký a to i přes appkiller. Takže pokud jsem nechtěl být nepříjemně překvapen stavem baterky po pár hodinách neaktivity, tak jsem musel jít do nastavení baterie a tam aplikaci ručně vypnout. Aplikaci jsem zkusil i na mobilu a tam problémy nebyly. Ale co jsem se díval na internet, tak jsem nebyl sám, koho užírání baterky trápilo. Když jsem zmínil mobil, tak primárně pro něj je určena funkce Smart Panel, kdy se místo stránek střídají jednotlivé panely. Tak ale přijdete o celkový obraz a kresba je polovina komiksu. Navíc se často střídají panely na výšku s těmi na šířku a komu by se chtělo pořád otáčet zařízení v ruce?
Screenshot_2014-12-26-21-37-21

Pád ke konci: zapomněl jsem vypnout.

Mnohem zajímavější a užitečnější jsou tzv. Infinite Comics, které dělají z digitálu přednost. Ty jsou kreslené pouze na šířku a panely v nich plynule přechází z jednoho do druhého, vrství se přes sebe, střídají se a podobně. Suprově se na to kouká, ale příběh bývá spíše jednodušší. Pro ilustraci se podívejte třeba sem.

Pozitiva i tak převažují nad negativy, ale deal breaker pro mě je cena. 1700 za rok není až tak moc, vzhledem k tomu, co všechno za ty peníze dostanete, ale člověk si platí za službu, takže v momentě, kdy nemáte čas, tak peníze vyhazujete oknem. Platím si PlayStation Plus, takže vím, o čem mluvím. Pokud by cena byla poloviční, tak neváhám a hned si pořizuju předplatné. Takhle si počkám na další cenovou akci. Zkusit si to může každý zdarma. Ke každému číslu fungují několikastránkové obrázky a sami zjistíte, jestli vám to pasuje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete použít tyto HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>